پرده شید چیست؟
پرده شید نوعی پوشش مدرن پنجره است که ظاهری شبیه به صفحهای صاف دارد. این پرده به صورت بالارو طراحی شده است، یعنی مکانیسم بالابر دارد. قاب پرده به قسمت بالای پنجره متصل شده و پارچه به بالای پرده و همچنین یک وزنه که در پایین آن قرار دارد، متصل میشود. یک لوله در قاب پرده قرار دارد که پارچه پرده دور آن پیچیده میشود. با چرخاندن لوله توسط موتور یا زنجیر، میتوانید پرده را بالا و پایین ببرید و عملکرد آن را کنترل کنید.
قاب پرده تمام تجهیزات پرده را در خود جای داده و باعث میشود وقتی پرده جمع شده است، هیچ بخشی از آن در معرض دید قرار نگیرد. پرده شید میتواند با نیروی دست، توسط زنجیر یا با استفاده از موتور برقی بالا و پایین شود. شما میتوانید پرده را به هر اندازه که میخواهید، بالا یا پایین ببرید و میزان نور وارد شده به اتاق و حریم خصوصی خود را تنظیم کنید.
ویژگی های پرده شید
پرده شید از یک لایه پارچه تشکیل شده است که تمام پنجره را می پوشاند و جنس آن به گونه ای است که در عین حال که سایه ایجاد می کند، باعث ایجاد تاریکی مطلق نمی شود. پرده های شید موجود در بازار رنگ ها و طرح های مختلف و متنوعی دارند و پارچه آن ها از جنس کتان، ابریشم، پنبه و یا پلی استر است. از این رو به سادگی با دکوراسیون فضای مورد نظر هماهنگ می شوند و می توانند بر جذابیت و زیبایی محیط بیفزایند. امروزه این پرده ها طرفداران زیادی دارند و توانسته اند جایگزین پرده های سنتی شده و در بسیاری از اماکن مسکونی، اداری و تجاری استفاده می شوند.
مدل های قدیمی تر این پرده ها، پارچه هایی دور میله های چوبی بودند که مانند کرکره ها قابلیت بالا و پایین رفتن را نیز داشتند. در واقع این پرده ها جایگزین پرده های لایه لایه ای بودند که دوختن آن ها دشوار و زمان بر بوده و هزینه زیادی نیز داشته است.
مزایای پرده شید
- یکی از مزایای این پرده ها این است که تمیز کردن و شست و شوی آن ها نسبت به سایر پرده ها آسان تر می باشد.
- فومی که در پشت این پرده ها وجود دارد باعث می شود که از بیرون به فضای داخلی دید نداشته باشد و حریم شخصی و امنیت فضا حفظ می شود.
- پرده های شید مانع ورود گرمای ناشی از تابش نور خورشید شده و به این ترتیب، در پایین آوردن دمای فضای مورد نظر بسیار موثر هستند.
- برخلاف پرده های سنتی و تجملاتی، نصب این پرده ها آسان بوده و در دو مدل دستی و موتوری (با ریموت کنترل) به بازار عرضه شده اند. پرده های شید دستی به صورت مکانیکی و به وسیله زنجیر یا طنابی که دارند باز و بسته می شوند و شیدهای برقی یا موتوری را می توان با ریموت کنترلی که دارند بالا و پایین برد.
انواع پرده شید
پرده های شید در انواع مختلفی مانند شید رول، شید تکی، شید دبل (روز و شب)، شید رومی، شید بالونی، شید زبرا، شید بامبو و… تولید شده اند. در ادامه به معرفی هر کدام از این مدل ها می پردازیم.
پرده شید رومی
شیدهای رومی یا رومن شیدها یکی از جذاب ترین انواع پرده های بالا رونده می باشند. این پرده ها به عنوان عایق نور و صدا عمل کرده و دید از بیرون به داخل را نیز محدود می کنند. شما می توانید از شیدهای رومی برای فضاهای مختلف مسکونی، اداری و تجاری استفاده کنید؛ این پرده ها به دلیل تنوعی که در طرح و رنگ دارند، به سادگی با دکوراسیون فضای مورد نظر شما هماهنگ می شوند. شما می توانید با ترکیب رومن شیدها با پرده های ساده به فضای خود عمق ببخشید. در واقع پرده شید می تواند به عنوان یک پشت پرده ای در فضاهایی که به محرمیت و یا کنترل نور بیشتر نیاز دارید، عمل کند.
مقاله پیشنهادی : آشنایی با انواع پرده مناسب فضای اداری
برای زیبایی و ظرافت بیشتر دکوراسیون داخلی محیط بهتر است که پرده رویی از جنس حریر یا پارچه دیگری با جنس ملایم تری از شید انتخاب شود. این نوع از پرده های شید به صورت آکاردئونی بسته می شوند. نکته حائز اهمیت درباره رومن شیدها این است که تمیز کردن و شست و شوی آن ها نسبت به پرده های معمولی دشوارتر است. با این حال برخی از انواع آن ها را می توان در ماشین لباس شویی نیز شست.
پرده شید زبرا
پرده زبرا یا دبل رول یکی از محبوب ترین انواع شید بوده و ترکیبی از پرده شید رول و پرده کرکره ای است. شید زبرا از دو لایه موازی با ترکیبی از تور و پارچه تشکیل شده که این لایه ها به هم متصل هستند. همچنین با تغییر زاویه بین دو لایه و نوارهای میانی، می توان میزان نور عبوری را در حالت دلخواه تنظیم کرد. به طور کلی این پرده ها قابلیت تنظیم نور و نیز بلاک کردن نور را دارند. پرده های شید زبرا نسبت به شیدهای رولی تنوع بیشتری در طرح، رنگ، سایز و مدل پلیسه ها، راه راه یا گلدوزی دارند؛ اما تصویر چاپ شده بر روی آن ها نسبت به شید رول ها کیفیت کم تری دارد. زیرا در شید زبرا بخشی از تصویر روی تور چاپ می شود و سطح زیرین آن یکپارچه نیست.
از ویژگی های پرده های شید زبرا می توان به طراحی و ظاهر زیبا و منحصر به فرد، دوام بالا، کارایی فوق العاده، نصب آسان و قابلیت شست و شو اشاره کرد. این پرده ها نیز مانند دیگر انواع شید در دو مدل دستی و موتوری در بازار موجود هستند و می توان در نوع دستی به کمک زنجیر و در نوع موتوری به وسیله ریموت کنترل آن را جمع و باز کرد. یکی از متداول ترین کاربردهای شید زبرا استفاده به عنوان پرده اداری است.
پرده شید دبل (روز و شب)
یکی از خاص ترین مدل های پرده شید، پرده شید دبل است. این پرده ها طراحی خلاقانه ای داشته و از دو لایه آستر و توری تشکیل شده اند. هر کدام از این دو لایه به وسیله زنجیر جداگانه به صورت رولی جمع و باز می شوند. لایه آستر از پارچه ضخیمی که جلوی عبور نور خورشید را می گیرد، تشکیل شده است و لایه توری پارچه شفافی جهت عبور نور خورشید است. بنابراین شیدهای دبل نیز در کنترل میزان نور محیط موثر هستند؛ همچنین مانع از مصرف بیشتر انرژی شده و موجب کاهش نیاز به استفاده از تهویه می شوند.
در مناطقی با آب و هوای خشک باید از پرده هایی که در برابر تابش مستقیم نور خورشید مقاوم هستند، استفاده شود. بنابراین شیدهای دبل برای این مناطق خصوصا در فصل تابستان گزینه بسیار مناسبی هستند. این پرده ها از بور شدن وسایلی نظیر مبلمان، کفپوش و سایر اکسسوری ها جلوگیری می کنند.
پرده شید رول
این پرده ها برای فضاهای وسیع با پنجره های بزرگ، انتخاب بسیار مناسبی هستند و از ورود اشعه های مضر فرابنفش جلوگیری می کنند. ضخامت پارچه شیدهای رولی متفاوت است. از شیدهایی با ضخامت کم تر برای محیط های کم نور و از شیدهای ضخیم برای محیط هایی با نور شدید استفاده می شود. علاوه بر طرح ها و رنگ های متنوعی که شید رول ها دارند، شما می توانید تصویر دلخواه خود را نیز بر روی آن ها چاپ کنید تا جلوه خاصی به محیط ببخشید. شید رول ها در دو مدل تکی و دبل در بازار وجود دارند. این پرده ها به نام پرده غلتکی نیز شناخته می شوند.
مقاله پیشنهادی : انواع پرده مدرن در دکوراسیون داخلی منزل
پرده شید بالونی
شید بالونی ظاهر متفاوتی نسبت به دیگر انواع شید دارد. با وجود این که شیدهای بالونی رنگ ها و طرح های مختلف و متنوعی دارند و هم برای فضاهای رسمی و هم برای فضاهای غیر رسمی مناسب هستند، اما به طوری کلی پیشنهاد می شود پیش از انتخاب این نوع از پرده شید، از متناسب بودن آن با کلیت فضای مورد نظر و دکوراسیون داخلی مطمئن شوید. شیدهای بالونی بندهایی دارند و از طریق حلقه هایی که پشت پرده قرار دارند جمع و باز می شوند. هنگامی که پرده باز است و این بندها بلند می شوند، این مدل از شید به صورت پرده ای با چین های پف دار دیده می شود.
شید بامبو
این پرده ها شباهت زیادی به پرده شید رومی دارند و تنها تفاوت این دو نوع پرده با هم در جنس نوارهای افقی آن ها است. همان طور که از نام این نوع از شید نیز پیدا است، متریال سازنده آن چوب بامبو بوده و برای فضاهایی که زمینه چوبی داشته و در دکوراسیون آن ها از چوب و وسایل چوبی زیادی استفاده شده بسیار مناسب می باشند. شیدهای بامبو نیز با ضخامت های مختلف در بازار در دسترس هستند؛ اما به طور کلی سایه بیشتری را نسبت به سایر انواع شید ایجاد می کنند. نحوه جمع شدن این پرده ها مشابه رومن شیدها بوده و هنگام جمع شدن پرده، نوارهای افقی آن یکی پس از دیگری از پایین به بالا زیر هم قرار میگیرند.
پرده شید تکی
شیدهای تکی یا معمولی برای ادارات و منازل بسیار مناسب است. این مدل از پرده ها معمولا از یک پارچه سفید، کرم یا رنگی و یک زنجیر برای جمع و باز کردن تشکیل شده اند. شید تکی نسبت به شید دبل ارزان تر بوده و مقرون به صرفه است.
تفاوت پرده شید و زبرا
مهمترین تفاوت پرده شید و زبرا در این است که پردههای شید قابلیت ایجاد سایه روشن را ندارند و به منظور عبور نور فقط باید باز و بسته شوند. اما ایجاد سایه روشن از ویژگیهای بارز پردههای زبرا است که با توجه به نوع طراحی و ترکیب متوالی پارچه و تور به شکل عرضی، میتوان نور محیط را به حالت دلخواه و بر حسب نیاز تنظیم نمود. دیگر تفاوت پرده شید و زبرا به ساختار صفحه پرده برمیگردد که در پردههای زبرا دو لایه مختلف تشکیل شده است اما در پرده شید فقط از یک لایه پرده ساده یا طرحدار استفاده شده است.
شباهتهای پرده شید، زبرا و دوبل
این سه مدل پرده جزء گروه پردههای کرکرهای به حساب میآیند و با بالا و پایین کشیدن آنها میتوان نور بیشتر یا کمتری را به محیط داخل وارد کرد. همچنین پردههای شید، زبرا و دوبل، دارای عملکردی مشابه و یکسان هستند و قابلیت تنظیم به صورت دستی و یا کنترلی را دارا میباشند؛ از دیگر تشابهات این سه مدل پرده، گستردگی در طرح و رنگ آنهاست که طیف گستردهای از سلیقهها را پوشش میدهد و قابلیت ست کردن با سایر لوازم و دکور منزل را به راحتی فراهم میکند.
قابلیت شستشو نیز از دیگر ویژگیهای مشترک هر سه مدل پرده شید، زبرا و دوبل است، البته ممکن است برخی از جنسها این امکان را نداشته باشند اما پارچههای دارای قابلیت شستشو نیز به طور گسترده وجود دارند. به علاوه محل نصب این مدل پردهها محدود نبوده و میتوان برای اتاق خواب، پذیرایی، محیط اداری و … از آنها استفاده نمود.