مبلمان، بخشی اساسی از فضاهای زندگی ماست. اما آیا تا به حال به این فکر کردهاید که مبلمانی که در خانه یا محیط کارمان استفاده میکنیم، چه تأثیری بر محیط زیست دارد؟ آیا از منابع بازیافتی در تولید آن استفاده میشود؟ فرآیند تولید و دفع آن به صورت پایدار انجام میشود؟ با استفاده از تکنولوژیهای نوین و ایدههای خلاقانه، صنعت مبلمان اکولوژیک به یک سطح جدیدی از پایداری و بهرهوری خواهد رسید. در این مقاله، به بررسی جنبههای اکولوژیک استفاده از منابع و مواد بازیافتی در صنعت مبلمان خواهیم پرداخت، همراه ما باشید.
مبلمان چطور می تواند دوستدار محیط زیست بوده و از جنبه های اکولوژیک محافظت نماید؟ اصلا چرا باید از مبلمان انتظار داشته باشیم که محافظ محیط زیست باشد؟ از آن جایی که یکی از روش های محافظت از محیط زیست، بازیافت زباله است، کاربرد مواد بازیافتی در مبلمان و سایر صنایع، در واقع کمک به حفظ محیط زیست است. در ادامه ضمن توضیح کوتاهی در مورد بازیافت و اهمیت آن، راجع به طرح های متنوعی از مبلمان که در آن از مواد بازیافتی استفاده شده، صحبت خواهد شد.
حفاظت از مادر طبیعت
حتما در مورد هشدارهای سازمان محیط زیست و سازمان های مردم نهاد، در مورد خطرات زیست محیطی حاصل از زباله شنیده اید. افزایش کربن و گازهای گلخانه ای در کره زمین، تهدید زیست جانوری و گیاهی در دنیا، از جمله آسیب های افزایش زباله در جهان است. حتما این را هم شنیده اید که یکی از روش های محافظت از طبیعت سازماندهی زباله و بازیافت آن است. امروزه صنایع بازیافت، یعنی تبدیل زباله به مواد قابل استفاده، از صنایع رو به رشد در کشورهای پیشرفته است.
در این کشورها از روش سوزاندن زباله کمتر استفاده شده و تا حد امکان آنها را به مواد ارزشمند دیگری تبدیل می کنند. رویکرد trash-to-treasure، یعنی تبدیل زباله به گنجینه، در تمام کشورهای رده اول دنیا شهرت یافته است. مواد حاصل از بازیافت در حوزه های مختلف از جمله مصارف کشاورزی، خانگی و صنعتی استفاده می گردد. جالب است بدانید مواد بازیافتی برای مبلمان و دکوراسیون داخلی نیز کاربرد یافته است.
بازیافت چیست و چگونه انجام می گیرد؟
همان طور که اشاره شد، یکی از روش های حفاظت از محیط زیست این است که از منابع طبیعی خام کمتر استفاده شده و در مقابل از مواد بازیافتی بیشتر استفاده گردد. این مواد از طریق بازیافت کالاهای مصرف شده یا فرسوده تهیه می شود. بنابراین ضمن بهره برداری کمتر از طبیعت، زباله و آلودگی ناشی از آن کاهش می یابد. بازیافت مقوله بسیار گسترده ای است؛ از بازیافت کاغذ، پلاستیک، فلزات و زباله های غیر بیمارستانی گرفته تا ساخت کودهای کشاورزی، مواد شیمیایی و پلیمری که از بازیافت حاصل می گردد.
مقاله پیشنهادی : بررسی مبلمان پلیمری + مزایا و معایب آن
استفاده از مواد بازیافتی به دو صورت انجام می پذیرد؛ اول اینکه مواد استفاده شده کهنه، بدون تغییر شیمیایی و با روش هایی ابتدایی همچون فشرده سازی یا طرق دیگر به کار گرفته می شود. در این حالت با خلاقیت و ابتکار، زندگی دوباره به کالاها و مواد کهنه و دور ریختنی اهدا می گردد. در حالت دوم بعد از انجام فرآیندهای شیمیایی مخصوص در کارخانجات بازیافت، مواد اولیه جدید تولید می کنند. پلیمر یکی از مواد اولیه ای است که از مواد بازیافتی تولید شده و در صنایع مختلف از جمله مبلمان و دکوراسیون داخلی استفاده می گردد.
مواد بازیافتی برای مبلمان
هر فرد در مقابل زباله هایی که تولید می کند، مسئولیت دارد. جامعه نیز باید طوری مدیریت شود که زباله به حداقل رسیده و باقی زباله ها تا حد امکان بازیافت شوند. بازیافت زباله در دنیای امروز یک ضرورت محسوب شده و مواد حاصل از بازیافت در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. مواد بازیافتی برای مبلمان و دکوراسیون هم کاربرد دارند. طراحان و سازندگان خلاق و دوستدار طبیعت، روش های جذابی را برای این امر فراهم کرده اند.
مبلمان از جنس پلیمر به ویژه برای فضاهای باز، بالکن، حیاط و مبلمان شهری مورد استفاده قرار می گیرد. پلیمر حاصل از مواد بازیافتی برای مبلمان منازل و مکان های اداری نیز کاربرد دارد.
در ایران اگر چه صنایع بازیافت، نوپا هستند اما شرکت هایی در عرصه تولید مبلمان، میز و صندلی، تخت خواب و سرویس ناهار خوری که از مواد بازیافتی به عنوان مواد اولیه استفاده می کنند، راه اندازی شده است. در این نوع مبلمان و سرویس ها، مواد پلیمری جایگزین چوب شده است.
ارزش اقتصادی بازیافت
بازیافت به لحاظ اقتصادی بسیار ارزشمند است. کاهش قیمت تمام شده محصول، افزایش بهره وری مواد اولیه و کاهش هزینه های اجتماعی حاصل از زباله، از مزایای اقتصادی بازیافت هستند. زیرا به عنوان مثال مواد پلیمری که از طریق بازیافت حاصل می شود، نسبت به گرانول های نو پتروشیمی ارزانتر است. به بیان دیگر می توان با مواد بازیافتی محصولات ارزشمندی تولید کرد، درحالی که قیمت تمام شده محصول به شدت کاهش می یابد.
همچنین وقتی می توان مقدار ثابتی از مواد اولیه خام طبیعی را بارها و بارها استفاده کرد، به این معناست که بهره وری اقتصادی در مواد اولیه افزایش یافته است. بنابراین استفاده از مواد بازیافتی برای مبلمان و سایر محصولات، نه تنها به لحاظ اکولوژیک ارزشمند بوده، بلکه مزایای اقتصادی زیادی برای فرد و جامعه دارد.