پورتفولیو معماری، مجموعهای سازمانیافته و منسجم از بهترین تجارب شما در حوزهی معماری است. مهمترین هدفِ این سند کلیدی در مسیر اپلای معماری، نمایش مهارتها، تواناییها و دستاوردهای حرفهای شما خواهد بود. درست به همین دلیل هم باید بتوانید آن را خلاقانه و در عین حال، هوشمندانه طراحی کنید. در ادامه این مقاله، 10 نکته کلیدی برای طراحی یک پورتفولیو معماری موفق را با شما در میان خواهیم گذاشت.
1 – برای طراحی کاور پیج پورتفولیو معماری خود وقت بگذارید
کاور پیج، یا همان صفحه جلد پورتفولیو معماری، اولین چیزی است که داور کارتان خواهد دید. بنا بر یک ضربالمثل قدیمی، شما فرصت دومی برای ایجاد یک برداشت اول مثبت نخواهید داشت! درست به همین دلیل هم باید کاور پیجتان عاقلانه، خلاقانه و تاثیرگذار طراحی شود. به دنبال ایده میگردید؟ مثلاً میتوانید به برخی از مهمترین المانهای پورتفولیو معماری خود فرصت بدهید که قدرتمندانه (اما در عین حال ظریف) بر کاورپیج شما هنرنمایی کنند.
2 – پورتفولیوی خود را با یک صفحه رزومه جذاب غنی کنید
جانمایی رزومه معماری در پورتفولیو، یکی از حساسترین و در عین حال، مهمترین بخشهای طراحی پورتفولیو است. میدانید چرا؟ چون رزومه میتواند مهمترین اطلاعات تحصیلی و شغلی شما را در زمانی کوتاه به داور انتقال بدهد.
هیچ میدانید راز تنظیم یک رزومه معماری موفق چیست؟ این که پیش از دست به کار طراحی شدن، مقصد اپلای معماری خود را به طور کامل بررسی کنید. چرا که باید تواناییها و دستاوردهایتان را منطبق با نیازهای مقصد خود بچینید.
3 – نقش گرافیک در طراحی پورتفولیو را دست کم نگیرید
بدون توجه به طراحی گرافیکی، پورتفولیو معماری شما نخواهد توانست ارتباط بصری مناسبی را با داور برقرار کند. هیچ فرقی هم نمیکند که پورتفولیوی شما به کدام گرایش معماری تعلق دارد؛ این نکته از طراحی داخلی تا معماری منظر صادق است. شما نیاز به طراحی یک منشور گرافیکی دارید. منشوری که در طول صفحات پورتفولیو توسعه یابد و به عناصر مختلف جانمایی شده در آن قوام و انسجام ببخشد. بدون آن منشور گرافیکی، نتیجهی کارتان خستهکننده و ملالآور خواهد شد.
مقاله پیشنهادی : اصطلاح طراحی وید در معماری و ساختمان به چه معناست و چه کاربردی دارد؟
پس با تمام قوا، از ایجاد یکنواختی در صفحات مختلف پورتفولیو معماری خود جلوگیری کنید. براساس تجربیاتمان، به شما توصیه میکنیم که طراحی منشور گرافیکی را با انتخاب یک پالت رنگی مناسب آغاز کنید. در ادامه هم، حواستان باشد که منطق چیدمان المانها و عناصر مختلف را رعایت نمایید.
4 – از میان تمام تجاربتان، بهترینها را در پورتفولیو بگنجانید
این، مهمترین توصیهی ما به شما متقاضیان اپلای معماری است. سعی نکنید که تک به تک تجارب و دستاوردهایتان را در یک پورتفولیو معماری بگنجانید. این استراژی، هیچ کمکی به شما نخواهد کرد. در مقابل، پس از بررسی دقیق مقصد، دست به گزینش بهترین و مرتبطترین تجارب حرفهای و آموزشی خود بزنید. علاوه بر این، حواستان باشد که نیازی به گنجاندن تمام پلانها، مقطعها و رندرها نیست! گاهی اوقات تنها یک تصویر از یک مدل، یا حتی یک دیاگرام کفایت خواهد کرد. در زمان طراحی پورتفولیو معماری، شعار «کمتر، بیشتر است» را سرلوحه کارتان قرار دهید و فقط به میزان ارتباط طرحهای انتخابی با مقصد نهاییتان فکر کنید.
5 – پورتفولیو معماری را با تکیه بر اصل تنوع طراحی کنید
ارزش و قدرتِ تنوع تجارب را دست کم نگیرید. به زبان سادهتر، پورتفولیو معماری خود را با فقط یک دسته از نمونه کارها پر نکنید. اینکه باید بر حوزهی تمرکز مقصد اپلای معماری خود تمرکز کنید، به معنای نادیده گرفتن همهی قابلیتهای منحصربهفردتان نیست. ما به شما توصیه میکنیم که در کنار قدرتنمایی در حوزهی تمرکز مقصد خود، پروژههای متنوعی را هم به پورتفولیو معماری تان اضافه کنید. به این ترتیب، میتوانید به داور خود ثابت نمایید که توانایی کار کردن در حوزههای مختلف و مقیاسهای گوناگون را دارید. این یعنی که شما نه یک معمار تکبعدی، بلکه سرمایهای برای آینده هستید.
6 – کیفیت را بر کمیت ترجیح دهید
پیشتر هم اشاره کردیم که ارائهی تکبهتک تجارب شما، از روز اول دانشگاه تا پس از فارغالتحصیلی، نتیجهای جز طولانی شدن پورتفولیو معماری شما و خسته شدن داور کارتان ندارد. اما این توصیه آنقدر حیاتی است که تصمیم گرفتیم در این بند هم به بررسی جزئیاتش بپردازیم.
ما به شما توصیه میکنیم که پورتفولیو معماری خود را با حداکثر 6 تا 8 پروژه ببندید. این بازه، میتواند به راحتی، مسیر اپلای معماری شما را هموار کند. دوباره تاکید میکنیم که بررسی بیش از هشت پروژه میتواند ملالآور باشد و شما را در دام تکرار و گرافهگویی اسیر کند. شاید بپرسید که این قانون برای پورتفولیو طراحی داخلی هم صدق میکند؟ کمابیش! توصیهی ما این است که برای معرفی هر پروژه، بیش از 5 تا 7 عکس را استفاده نکنید.
7 – فرآیند طراحی را به نمایش بگذارید
هیچ میدانید یکی از مهمترین نقاط قوت یک پورتفولیو معماری چیست؟ نمایش فرآیند طراحی یک پروژه! به طور کلی، داوران پورتفولیو معماری به پروسه طراحی و نمایش فرآیندها بیش از تماشای رندرهای پرزرقوبرق علاقه دارند. پس ما هم به شما توصیه میکنیم که فرآیند طراحی پروژههای خود را به شیوهای خلاقانه به نمایش بگذارید. مثلاً میتوانید نمودارهایی را که روند تکامل طرحتان را تشریح میکنند، به پورتفولیوی خود بیفزایید.
مقاله پیشنهادی : طراحی آتریوم چیست و چه کاربردی در دکوراسیون داخلی دارد؟
8 – پروژههای گروهی هم به اندازه پروژههای شخصی مهم هستند
با تجربه به ما ثابت شده است که بهتر است حداقل یک پروژه گروهی را هم در پورتفولیو معماری خود بگنجانید. میدانید چرا؟ چون پروژههای گروهی ثابت میکنند که شما توانایی برقراری ارتباطی خوب و سازنده با یک تیم را دارید. این ماجرا برای متقاضیان اپلای شغلی معماری مهمتر نیز هست. فقط، حواستان باشد که در زمان معرفی نمونه پروژه گروهی، اعتبار دادن به باقی اعضای گروه را فراموش نکنید. لازم نیست نشان دهید که تمامی مسئولیتهای خطیر این پروژه بر دوش شما بوده است. همین که صادقانه از نقشتان سخن بگویید، بخش بزرگی از مسیر را خواهید پیمود.
9 – علایق مرتبط دیگری هم دارید؟
پورتفولیو معماری خود را میتوانید با یک پایانبندی خلاقانه، جذابتر کنید. مثلاً آیا دستی بر آتش هنرهای مرتبط با معماری، نظیر عکاسی یا مجسمهسازی دارید؟ چرا بهترین پروژههای مرتبط در این حوزهها را هم به پورتفولیو معماری خود اضافه نمیکنید؟
10 – بررسی تطبیق و بهروزرسانی
زنده نگهداشتن یک پورتفولیو معماری خیلی مهم است. به همین دلیل هم به شما توصیه میکنیم که پورتفولیوی خود را مرتباً به روز کنید. به زبان سادهتر، با سنگینتر شدن کولهبار تجاربتان، فرآیند انتخاب برترین پروژهها را دوباره آغاز کنید. اجازه ندهید که غبار سالیان دور بر ویترین نمایش قابلیتها و تواناییهای حرفهایتان بنشیند. همیشه آماده رقابت با جدیدترینها باشید!